Przepyszna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i groszkiem ptysiowym.
Kiedy w sklepach pojawiają się bajkowe okrągłe, lub podłużne olbrzymy o pomarańczowym kolorze, to idealny moment na przygotowanie jesiennej, niezwykle rozgrzewającej zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym i chrupiącym groszkiem ptysiowym. Bardzo prosta w przygotowaniu, jej składniki są łatwo dostępne w sklepach i niezbyt wygórowane cenowo.
Składniki na rozgrzewającą zupę dyniową.
– kilogram dyni
– dwa spore ziemniaki
– duża marchewka
– średnia biała cebula
– trzy średnie ząbki czosnku
– pełna szklanka mleka kokosowego
– trzy centymetry korzenia imbiru
– pół litra bulionu drobiowego, lub warzywnego
– ćwierć łyżeczki ostrej papryki
– czubata łyżeczka curry
– sól i pieprz do smaku
– olej kokosowy do smażenia
– kilka łyżek kwaśnej śmietany
– groszek ptysiowy
Przygotowanie zupy dyniowej z mlekiem kokosowym i groszkiem ptysiowym.
Wszystkie jarzyny dokładnie umyj i obierz ze skóry. Dynię wydrąż i przygotuj około kilograma miąższu, który pokrój w równą kostkę. Przygotuj średni garnek, do którego wrzucisz porcję oleju kokosowego i rozgrzejesz na średnim ogniu. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć do garnka z olejem i podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Następnie pokrój marchewkę na plasterki, a ziemniaka w średnią kostkę i dodaj do garnka. Przemieszaj wszystko razem delikatnie, a po chwili dodaj drobno posiekany czosnek i miąższ dyni. Zalej wszystko bulionem tak, aby płyn zakrył wszystkie warzywa i duś pod przykryciem przez około pół godziny, aż do miękkości jarzyn. Po upływie tego czasu wlej mleczko kokosowe i dodaj porcję ostrej papryki, curry, oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Zagotuj zupę po raz ostatni i przemieszaj ją. Następnie odstaw zupę do lekkiego przestygnięcia, a później zmiksuj blenderem na kremową, delikatną masę.
Zupę podawaj w małych miseczkach z kleksem z kwaśnej śmietany i garścią groszku ptysiowego. Opcjonalnie możesz dodać kilka listków świeżej kolendry.
Najnowsze komentarze