Zdrowa dieta – klucz do długowieczności
Jaki jest sekret długowieczności? Czy istnieje jedna odpowiedź na to pytanie, tego nie wiemy, jednak z raportów przedstawianych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) wynika, że najdłużej żyją Japończycy. Czy kluczem jest dobrobyt, położenie geograficzne, czy może odpowiednio zbilansowana dieta?
Przeciętne życie Japończyka to 84, 2 lata i jest dłuższe od średniej długości życia w Polsce o blisko 10 lat. Głównymi zasadami jakimi kierują się Japończycy to równowaga pomiędzy tym co musimy, a tym co kochamy czy aktywność fizyczna. Japończycy niezwykłą wagę przykuwają do tego co jedzą – słyną z diety bogatej w owoce i warzywa. W porównaniu z Europejczykami spożywają mało mięsa oraz przetworzonej żywności.
Najzdrowsze rośliny świata są nieodłącznym elementem ich codziennej diety, co definitywnie ma wpływ na ich długie oraz zdrowe życie.
Ryż
Ryż uprawiany jest w Azji od 7500 r. p. n.e. Jest jednym z najczystszych zbóż niewymagających do uprawy nawozów. Ryż jest lekkostrawny oraz naturalnie bezglutenowy, dlatego może być stosowany u osób cierpiących na celiakię. Ryż jest bogaty w węglowodany, ale również zawiera znaczne ilości białka, przy znikomej zawartości tłuszczu.
Imbir
Lecznicze właściwości imbiru można znaleźć w księgach medycyny chińskiej z 2700 r. p. n.e. Imbir zawiera witaminę C, witaminę E, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak: potas, żelazo i wapń. Imbir obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed tworzeniem się zakrzepów oraz poprawia koncentrację.
Herbata
Zwyczaj picia naparu z liści herbacianych pochodzi z Chin i ma ponad 5 tysięcy lat. Herbata to naturalne źródło przeciwutleniaczy, działa pobudzająco, poprawia nastrój oraz koncentrację. Przeciwzakrzepowe właściwości herbaty eliminuje ryzyko wystąpienia zawału i udaru.
Najnowsze komentarze