Pyszne surówki do obiadu, które posmakują każdemu

Surówka do obiadu jest dodatkiem, który pasuje niemal do każdego dania, nieważne czy to wegańskiego, czy mięsnego lub rybnego. Mieszkając w Azji, Europie czy Afryce wszędzie odnajdziemy dodatki warzywne do drugiego dania. Surówka jedzona będzie przez pracowników budowlanych i królów na dworach. To uniwersalne danie, które można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Jeśli zainteresował Cię ten temat, nie przestawaj, tylko czytaj dalej, na pewno dowiesz się czegoś ciekawego.

Kilka słów o surówkach

Surówki to słowo, które jest niejednokrotnie zamiennie stosowane z sałatkami. Jednak nie jest to prawidłowy podział, gdyż do sałatek stosujemy dodatki w postaci sosów, majonezów itp. Surówki podajemy co najwyżej polane oliwą lub sosem winegret.
Surówki można używać do każdego rodzaju potraw, ciepłych i zimnych. Mogą to być na przykład kotleciki z kaszy gryczanej lub jaglanej z surówką ze świeżych warzyw. Kombinacji mogą być dziesiątki, a potraw i surówek niezliczone ilości. Poniżej kilka sprawdzonych, domowych receptur surówek na każdą okazję.

Brakuje Ci pomysłu na surówkę do obiadu? Skorzystaj z naszych propozycji!

Surówka z kapusty i marchewki – to słodki, a zarazem kwaskowy smak. Jest bardzo dietetyczna i dobrze smakuje z kapustą zarówno młodą jak i nieco starszą.
Surówka z marchwi i jabłka – jedna z bardziej znanych każdemu surówek, oczywiście należy zetrzeć marchew i jabłko. Jednak aby zachować kwaskowaty smak, dobrze jest dodać odrobinę cytryny, szczyptę soli i w zależności od naszych owoców słodzik, jeśli nie używamy cukru. Doskonała do mięs i jako przekąska.
Surówka z pomidorów — jeśli mamy kilka pomidorów, ogórka i cebulkę, możemy zrobić bardzo szybko sałatkę do śniadania lub na kolację. Swobodnie doprawmy solą i pieprzem i do pieczywa będzie smakować jak danie w ekskluzywnej restauracji.

Surówki to nieocenione źródło witamin i składników mineralnych, których na co dzień nie dostarczamy naszemu organizmowi. Zapominamy o nich w naszym codziennym jadłospisie, dlatego powinniśmy uzupełniać nasz główny posiłek, o surówki dostarczając niezbędnych składników, jakie są zawarte w owocach i warzywach.

 

Author: bagatela10.pl