Krupnik wódka przepis

Krupnik wódka przepis

Szukasz sprawdzonego przepisu na Krupnik? Chcesz zachwycić swoich gości pysznym trunkiem? Lubisz aromat miodu i korzennych przypraw? Jeśli tak, to ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie. Z góry radzimy i polecamy przyrządzić więcej trunku ponieważ smakuje i szybko się rozchodzi, a z racji długiego okresu leżakowania, zrobienie kolejnej porcji nie jest możliwe na ,,już”. Przepis jest na 1 litr, ale spokojnie można pomnożyć składniki razy dwa, pięć albo dziesięć. Wszystko wedle indywidualnych potrzeb.

Przepis na 1 litr wódki ( Uwaga! 45%)

• 500 g płynnego miodu pszczelego
• 500 ml spirytusu 95%
• 10 ml zaprawy korzennej (przepis niżej)
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 200 ml wody

Przepis na zaprawę korzenną:
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 g goździków
• 1 łyżeczka suszonego, sproszkowanego imbiru
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
• 1 laska wanilii
• 150 ml spirytusu 60% ( 95 ml spirytusu 95 % wymieszać z 60 ml wody)

Wykonanie:

Korzenna zaprawa: wszystkie suche składniki rozdrobnić ze sobą w moździerzu. Następnie całość przełożyć do słoja i zalać spirytusem. Zaprawę korzenna należy macerować przez okres 14 dni. Powinno się ją również mieszać co drugi dzień.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy na małym ogniu. Do gorącej wody powoli dodajemy miód. Całość nie powinny sięgać powyżej polowy garnka.

Powoli doprowadzamy miód i wodę do wrzenia, następnie gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Po tym czasie garnek należy zdjąć z ognia.

Po częściowym ostygnięciu miodu należy wlać sok wyciśnięty z cytryny i dodać przygotowaną wcześniej zaprawę korzenna. W ostatniej kolejności dodajemy spirytus, po czym bardzo powoli i ostrożnie mieszamy

Powstałą wódkę przelewamy do gąsiorka i odstawiamy na okres od 3 do 6 miesięcy w celu dojrzewania. Po tym dość długim czasie, zlewamy cześć wyklarowaną. Resztę filtrujemy i łączymy z częścią wyklarowaną. Następnie pozostaje nam tylko przelać trunek do butelek i trzymać na odpowiednią okazję.

 

Author: bagatela10.pl