Witamina C jest bardzo potrzebna dla naszego organizmu, bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Hamuje aktywność wolnych rodników, bierze udział w leczeniu się ran oraz w tworzeniu kolagenu. Ponadto ułatwia przyswajanie żelaza, bierze udział w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu, uczestniczy w wytwarzaniu hemoglobiny oraz powstawaniu czerwonych krwinek.
Oprócz wielu bardzo ważnych właściwości prozdrowotnych witamina C wzmacnia odporność organizmu. Jej zalecana dawka w Polce wynosi dla dzieci od 35 mg do 70 mg, a dla dorosłych średnio 60 mg. Jednak według amerykańskich źródeł dorośli powinni przyjmować ok. 250 mg witaminy C dziennie. Zapotrzebowanie na tą witaminę wzrasta w niektórych okresach np.w czasie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie, czy grypę, oraz w niektórych sytuacjach życiowych jak nadmierny stres, ciążą, karmienie piersią, ciężka praca fizyczna, podeszły wiek.
Obniżona odporność organizmu jest podstawowym objawem świadczącym o niedoborze witaminy C. O spadku odporności może świadczyć również podatność na infekcje, bóle mięśni, zmęczenie, brak apetytu. Wydłużony czas gojenia się ran czy zwiększona podatność na złamania. Bardzo niebezpieczny jest długotrwały niedobór witaminy C, który doprowadza do powstawania nowotworów i zmian miażdżycowych. Ryzyko długotrwałego niedoboru wzrasta u osób po 65 roku życia, nadużywających alkoholu i palących papierosy, ponadto przyjmujących leki zawierające kwas acetylosalicylowy. Nadmiar witaminy C jest zjawiskiem bardzo rzadkim ponieważ jest on wydalany z moczem. Głównym źródłem witaminy C bogate w nią świeże owoce i warzywa. Zatem aby wzmocnić organizm Witaminą C zalecane jest regularne spożywanie jak największej ilości świeżych, surowych najlepiej sezonowych. Do owoców najbogatszych w tę witaminę zaliczamy dziką różę, rokitnik, czarna porzeczkę, maliny, truskawki, dereń, owoce cytrusowe. Oraz surowe warzywa d których należą natka pietruszki, czerwona papryka, kalafior, ziemniaki kapusta i inne warzywa kapustne.
Na szczególną uwagę zasługuje również kapusta kiszona, która jest doskonałym źródłem zdrowia dla naszych jelit, po przez zawartość bakterii kwasu mlekowego. Są one naturalnymi probiotykami niezbędnymi do zdrowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wzmacniać organizm można również za pomocą witamin syntetycznych dostępnych w aptekach, występuje w różnych dawkach oraz w połączeniach z innymi witaminami lub substancjami. Należy jednak pamiętać, że jest to jedna z najmniej trwałym witamin, oraz o jej lepszej przyswajalności w postaci naturalnej.
Najnowsze komentarze